lørdag 26. oktober 2013

Dag 1 (oppmåling og lage "gate")

Onsdag 2.oktober

For oss ble første jobbedag på tomta på en onsdag. (se tidsbruk og fremdrift litt lengre ned v/bilder)

Før vi begynte:

For meg som nesten ikke hadde peilig på hva en forskaling var for noe engang eller hva en ansvarsrett var, så kan du jo si at jeg opplevde det som veldig mye jobbing lenge før vi stod på selve tomta med nyinnkjøpt snekkerbukse med puter på knærne.. Les mer om dette under innlegget Forberedelser, men i korte trekk er det disse punktene:
- valg av hytte og leverandør (vårt valg: Familiehytta)
- planløsning
- byggesøknad

- entrepenører (snekker, elektriker, rørlegger, graver)
- kontakt med kommune
- koordinering av det meste
- bestilling og innkjøp


Bestilling:

kappede ringmurselementer fra Jackon
Bestilling må vi ta litt om her. Graver´n vår prøvde å bli ferdig på mandag, men det ble onsdagen i høstferien. Det ga oss tid til å dra på byggmakker, dessuten ble Jackon-leveransen forsinket slik at den kom først onsdag og ikke mandag. Seljord Elektriske leverte isopor, forskaling, armering ++, mens det kom egen bil med elementer fra Jackon. De klarte å legge igjen innvendig hjørner i Siljan, men takket være kunden i Siljan som sa ifra at de hadde for mye og (etter-mye-mas-og-klaging-og-frem-og-tilbake) velvilje fra Jackon i Arendal, så kom det en hyggelig kar i en liten varebil kjørende med de 3 manglende hjørnene iløpet av onsdag kveld.

dobbeltsjekke:
Vi lærte for at det kan man ikke gjøre ofte nok,
det tar tid og noen ganger har man ikke tid til det,
men det kan straffe seg

Etter dobbeltsjekk av lengder og tegninger på mandag fant vi ut at vi mest sannsynlig hadde en meter eller to for lite ringmurselement. Byggmakker hadde heldigvis ekstra.
"Jeg skulle ønske jeg var litt tidligere ute med å kontakte byggmakker og Jackon. Jeg undervurderte hvor lang tid og hvor omfattende bestilling det er å bestille materialer til støping av plate. Jeg beregnet bare en uke, men burde hatt 2-3.. Da kunne jeg satt en dato for levering, istedenfor å "se hva vi klarer å få til".." 
På grunn av mer styr og rot med bestilling og levering enn først anntatt rakk vi ikke å begynne med elementer første dag. Vi startet å jobbe på tomta ca kl 13:00 og ga oss ved mørkets frembrudd ca 19:30

Avretting og "lage gate" til elemeter:



Graver´n plukker frem stein
og kjører inn pukk,
tomta var i nogenlunde
vater når vi begynte.






Avretting og "lage gater" er et av de første punktene i monteringsanvisningen fra Jackon - se her. Graver har gjort sin jobb og har i tillegg til pukk lempet inn ett lass med "fin" sand. Dette for å gjøre jobben med vatring og avretting lettere. Vi endte opp med å bruke trillebor og kjøre fin sand i hele "gata", fordi pukken/singelen var vanskelig å jobbe med, og få i vater. (laservater uvurdeelig hjelpemiddel)

til dere som har ti tommeltotter, 
slik som meg selv
legg merke til at rør er lagt inn, 
elektriker og rørlegger vil gjerne ha inn rørene sine 
under bakken og før ringmuren settes. 

Tips: 
bruk stort nok trekkerør til strømkabel (hvis den ikke legges uten) og trekk inn kabel før grøfta graves igjen..

...da unngår man å bruke en liter olje

da vi satt å lekte gubben og gamla som værst lurte vi på om det ikke hadde vært like greit med et
ekstra vannrør til alle el-rørene..

Murersnøre og oppmåling

Strengt tatt gjorde vi jo dette aller først, så det er verdt å notere seg. Uvurdelig hjelpemiddel: Sprayboks. Fikk låne dette av graver, og visste ikke at det var så dyrt - sjekk pris. Vi skulle gjerne hatt murersnøre 0.5meter over bakken, da markisolasjon + ringmurselementer blir 0,5 høyt og det er lettere å sikte jo nærmere. Kanskje 60-70cm for å ha litt margin..

vi valgte styroform/markisolasjon under selve elementene, jeg leste et sted at noen hadde gjort det.. Aner ikke om det er noe vits egentlig, monteringsanvisning viser det kun ut fra veggen og ikke under. se glava sin video, utrolig hva de klarer å få deg til å kjøpe - isopor er overrasskende dyrt

På dette bildet går vi rundt å vatrer. Det tok flere timer å få ting i vater. Kanskje kunne grunnarbeidet vært mer i vater enn "nogenlunde", men vi snakket om at det kanskje ikke er så lurt å betale entrepenører/graver for slik "pirke"-arbeid..

Det er blitt kveld og vi begynner å bli litt lei av pipingen fra laservater.. lærte dagen etter at pipingen kunne slåes av..

Krafsing

Da selve tomta ikke var 100% i vater ble det en del krafsing noen steder, spesielt ved "utsikkeren". Alt i alt ble vi litt overrasket og lei av at det tok så mye tid med å få ting i vater. 

"Nok er nok og bra er godt nok.."
Tidsbruk
oppmåling og sjekking av diagonaler: 2 timer
sette opp murersnøre
lage gate 100cm: 2 timer
avretting og vatring: 2 timer

2 (3) mann: +Anders Tho og Graver Espen Øverbø.
Middag og motivasjon: +Mirjam Drivdal Tho +Bjørg Tho

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar